Piatich fanúšikov Ružomberka hospitalizovali pre akútne poruchy sluchu

19.08.2013 Ružomberok

Bratislava/Ružomberok 19. augusta (TASR) - Piatich ružomberských futbalových fanúšikov s akútnymi poruchami sluchu spôsobenými explóziou pyrotechniky počas nedeľňajšieho (18.8.) ligového stretnutia s domácim Slovanom Bratislava hospitalizovali dnes v ružomberskej Ústrednej vojenskej nemocnici. TASR o tom informoval jej hovorca Valér Ferko.

"Pomoc našich lekárov vyhľadalo dnes viacero účastníkov spomínaného futbalového zápasu. Všetci absolvovali vyšetrenia na klinike otorinolaryngológie. Piati musia počas hospitalizácie podstúpiť niekoľkodňovú medikamentóznu liečbu pod dohľadom odborníkov. Do domáceho liečenia budú prepustení až po zlepšení zdravotného stavu," dodal Ferko.

Fanúšikovia futbalového klubu Slovan Bratislava údajne zranili niekoľkých fanúšikov MFK Ružomberok počas nedeľňajšieho zápasu 6. kola Corgoň ligy, keď vhodili do ich sektoru silný delobuch. V súboji na trávniku "belasí" zvíťazili 3:2.

Incident sa odohral v 83. minúte zápasu, kedy mali fanúšikovia Slovana hodiť do sektoru fanúšikov Ružomberka vojenský delobuch. Jeho výbuch zdemoloval niekoľko sedačiek a zranil zopár fanúšikov MFK. Na mieste zasahovala polícia a RZP, v sektore sa nachádzali aj deti, pričom jedno potrebovalo lekárske ošetrenie. Podľa informácií na oficiálnej webovej stránke média Ružomberský hlas jedného fanúšika previezli do nemocnice, ostatných ošetrili na mieste.

"V 83. minúte bol pravdepodobne slovanistickým fanúšikom vhodený do hosťovského ružomberského sektora silný delobuch, ktorý rozmetal niekoľko sedačiek a zranil päť ružomberských fanúšikov. Jedného z nich odviezli do nemocnice, ostatných ošetrili na mieste," píše sa v oficiálnom vyhlásení fanklubu Concordia1906 na www.rkhlas.sk.

Vedenie fanklubu MFK Ružomberok plánuje podať protest proti danému incidentu a bude žiadať ďalšie konzekvencie.

DK SFZ si posvieti na incident s delobuchom v dueli Slovan-Ružomberok
K explózii na nedeľňajšom zápase 6. kola Corgoň ligy na bratislavských Pasienkoch medzi domácim Slovanom Bratislava a MFK Ružomberok, ktorá spôsobila zranenia trom osobám, z toho dvom maloletým deťom, sa vyjadril aj prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik. Ten bude žiadať čo najdôslednejšie vyšetrenie incidentu, pri ktorom zranené osoby zasiahla explózia neznámeho predmetu, ktorý páchatelia hodili medzi divákov.

"Som šokovaný z toho, že niektorí ľudia, ktorí sa tvária ako futbaloví fanúšikovia, sú schopní vedome a premyslene ohrozovať zdravie svojich spoluobčanov. To, čo sa stalo na zápase Slovan – Ružomberok, sa už nikdy nesmie zopakovať. Budem trvať na čo najpodrobnejšom vyšetrení celej udalosti a taktiež aj na čo najprísnejšom potrestaní vinníkov. Budem žiadať Asociáciu fanúšikov Slovenska, všetky kluby a futbalovú verejnosť aby dali jasne a jednoznačne najavo, že tu nejde o fanúšikov, ale o ľudí, ktorých je nutné z futbalových štadiónov nekompromisne všetkými prostriedkami eliminovať," citoval oficiálny web SFZ reakciu Jána Kováčika.

Disciplinárna komisia Slovenského futbalového zväzu (DK SFZ) sa bude zaoberať incidentom z 82. minúty, ktorý sa udial v sektore hostí, na svojom riadnom zasadnutí vo štvrtok 22. augusta. "Pri svojom rozhodovaní bude brať do úvahy nasledovné - stanovisko Policajného zboru SR, správu delegáta, správu pozorovateľa rozhodcov, stanoviská bezpečnostných manažérov oboch klubov, záznamy z kamerového systému, lekárske správy o zraneniach a predpokladanej dĺžke ich liečenia," uvádza sa v informácii na futbalsfz.sk.

"V prípade, že všetky požadované dokumenty a záznamy budú k dispozícii najneskôr v utorok 20. augusta, bude Disciplinárna komisia zasadať mimoriadne už v utorok 20.8. Disciplinárna komisia SFZ prizýva na svoje zasadnutie štatutárov a bezpečnostných manažérov oboch klubov," stojí v komuniké.

Prípad rieši aj polícia
Polícia žiada verejnosť o pomoc pri pátraní po páchateľoch, ktorí na nedeľňajšom futbalovom zápase na bratislavských Pasienkoch spôsobili zranenia trom osobám, z toho dvom maloletým deťom. Zranené osoby zasiahla explózia neznámeho predmetu, ktorý páchatelia hodili medzi divákov.

Incident sa stal na zápase medzi Slovanom Bratislava a MFK Ružomberok. Podľa doterajších zistení polície neznámi páchatelia v čase okolo 21.20 h hodili do sektoru pre hosťujúcich fanúšikov dosiaľ neznámy predmet, ktorý explodoval a úplne poškodil a rozmetal po okolí dve plastové sedadlá v XII. rade. Explózia spôsobila zranenia dvom deťom a jednému dospelému divákovi.

"So zatiaľ neustálenými zraneniami boli do nemocnice na bratislavské Kramáre prevezené dve deti z Ružomberka - 9 ročné dievčatko spolu so svojim 13-ročným bratom," informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného Zboru (KR PZ) v Bratislave Tatiana Kurucová. "Úraz hlavy, pomliaždenie ľavej časti hrudníka a ľavej časti brušnej steny s predpokladanou dobou liečenia sedem dní utrpel aj 22-ročný muž z Ružomberka," dodala hovorkyňa.

Kurucová uviedla, že podľa doterajších informácií polície, bola páchateľmi s najväčšou pravdepodobnosťou skupina približne 20 fanúšikov Slovana. "Osoby, ktorú sú z činu podozrivé, boli oblečené v čiernych tričkách a bielym nápisom na hrudi "PSYCHO BOYS" a na chrbte s nápisom "Trnávka" a presne nezistenými číslami," spresnila Kurucová.

Prípad polícia vyšetruje ako zločin ublíženia na zdraví v štádiu pokusu.

V tejto súvislosti sa polícia obracia na verejnosť so žiadosťou o pomoc pri pátraní po páchateľoch. Akékoľvek poznatky, či informácie, ktoré by polícii pomohli stotožniť, či vypátrať páchateľov uvedeného trestného činu, je možné oznámiť na bezplatnom telefónnom čísle polície 158, alebo na ktoromkoľvek policajnom oddelení.


Oficiálne stanovisko ŠK Slovan Bratislava

Počas nedeľňajšieho zápasu 6. kola Corgoň ligy 2013/14 ŠK Slovan Bratislava – MFK Ružomberok došlo k udalostiam, ktoré s futbalom nemajú vôbec nič spoločné. Ľudia, ktorí si nezaslúžia označenie fanúšik, zbabelým a zákerným spôsobom napadli priaznivcov hosťujúceho klubu, pričom došlo k zraneniu niekoľkých divákov v sektore hostí. ŠK Slovan Bratislava odmieta a dištancuje sa od akýchkoľvek prejavov násilia, ktoré ubližujú nevinným fanúšikom a kazia nielen dobré meno nášho klubu, ale aj celého futbalu. Hlboko nás mrzí, že k tomuto incidentu došlo. Aj keď fyzickú a psychickú ujmu postihnutým divákom, ktorí prišli slušným spôsobom povzbudiť svoje mužstvo, už nemožno zmazať, chceme sa im touto cestou aspoň úprimne ospravedlniť.

Chceme ubezpečiť futbalových fanúšikov i verejnosť, že ŠK Slovan Bratislava prijme všetky dostupné opatrenia na to, aby sa podobné výtržnosti v budúcnosti neopakovali. Zmeny nastanú už od najbližšieho domáceho stretnutia s FK Senica, ktoré sa hrá v stredu 21. augusta 2013. V súčasnosti sa snažíme získať maximum informácií vedúcich k objasneniu prípadu. K dispozícii máme zábery z bezpečnostného kamerového systému a intenzívne spolupracujeme s políciou, aby mohol byť tento smutný incident dôkladne vyšetrený, vinníci identifikovaní a potrestaní.

ŠK Slovan Bratislava podáva trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre ublíženie na zdraví a výtržníctvo. Zároveň vypisuje finančnú odmenu 5000 eur pre každého, kto klubu poskytne informácie vedúce k identifikácii páchateľa alebo páchateľov. V prípade, ak sa podarí usvedčiť a odsúdiť zodpovedné osoby, ŠK Slovan Bratislava im udelí doživotný zákaz vstupu na domáce zápasy nášho klubu."

ŠK Slovan Bratislava futbal a.s. vyzýva verejnosť, aby poskytla pomoc pri pátraní po neznámom páchateľovi, ktorý svojím konaním mohol naplniť všetky znaky trestnej činnosti.

ŠK Slovan Bratislava futbal a.s. zároveň vyzýva občanov, aby si splnili svoje zákonné povinnosti a v prípade, ak disponujú informáciami, ktoré by mohli pomôcť pri pátraní po neznámom páchateľovi, aby tieto oznámili na ktoromkoľvek policajnom oddelení alebo na bezplatnom čísle 158.

ŠK Slovan Bratislava futbal a.s. má eminentný záujem, aby bol incident riadne a včas vyšetrený a voči páchateľovi začaté trestné stíhanie a v prípade naplnenia zákonných podmienok vznesené obvinenie, a preto osobe, ktorá ako prvá poskytne orgánom činným v trestnom konaní informáciu o totožnosti neznámeho páchateľa a pomôže tak k jeho usvedčeniu, ponúka odmenu 5000,00 €.

Vyjadrenie OZ Belasá Šlachta k incidentu

Súčasťou včerajšieho zápasu bol žiaľ aj incident, ktorý sa stal v závere a ku ktorému chceme touto cestou zaujať jasné stanovisko: Oficiálny fanklub Belasá Šlachta i všetky skupiny fanúšikov na Slovane sa dištancujú od poľutovaniahodného činu neorganizovaných jedincov, ktorý sa odohral v sektore hostí počas zápasu s Ružomberkom.

Incident nás pobúril rovnako ako všetkých ostatných. Tento zákerný atak nemá oporu v ultras mentalite, ktorou sa naši fanúšikovia hrdia.

Vhodiť delobuch spoza tribúny do sektora nič netušiacich fanúšikov hostí považujeme za mimoriadne podlé a odsúdeniahodné. V týchto chvíľach máme za sebou hodiny internej práce, zisťovali sme všetkými možnými spôsobmi páchateľa. Doteraz sa nepotvrdilo, že by malo ísť o člena nášho fanklubu či všeobecne o fanúšika Slovana. So stopercentnou istotou potvrdzujeme, že podobné nenormálne praktiky nikdy nemali v našich radoch miesto a na ich organizovaní by sme sa nikdy nepodieľali. Naopak, ak by sme o tomto čine vedeli vopred, určite vytvoríme snahu na jeho elimináciu.

Ak by sa nakoniec predsa len potvrdilo, že páchateľom je fanúšik Slovana považujeme tento incident za vlastný gól negujúci celú našu dlhodobú snahu. Mrzí nás to a sme nahnevaní o to viac, že práve včera bolo priamo v našom kotli niekoľko rodín s deťmi, dokonca aj celé mládežnícke mužstvo Slovana, ktoré sa aktívne zapájalo do fandenia. Na posledných zápasoch si po našej akcii "Za Slovan a Bratislavu váž si dres a zoder trávu" opäť medzi nás nachádzali cestu aj starší fanúšikovia, ktorí celé roky na futbal nechodili a otvorene vyjadrovali našej snahe o prinavrátenie niekdajšieho ducha Slovana podporu a sympatie.

Sme si vedomí, že to, čo sa včera stalo, vrhá zlý tieň v prvom rade na nás a preto si dávame sami úlohu zistiť aktéra toho skutku a vysporiadať sa s ním. Dáme mu jasne najavo, že medzi nami nemá miesto a neželáme si, aby viac chodil na Slovan. To platí aj pre všetkých ostatných, ktorí majú podobné tendencie a chceli by nám škodiť pod rúškom anonymity a davu. Pevne veríme, že to ľudí, ktorí nás poznajú, neodradí a spoločne pôjdeme v nastúpenom trende ďalej aj za účasti rodín s deťmi v kotli.

Na záver vyzývame autorov rôznych "zaručených správ", aby vo svojich vyjadreniach neuvádzali, že išlo o čin slovanistu. Poškodzujú týmto ničím nepodloženým tvrdením všetkých fanúšikov Slovana. I slovanistov, ktorí tento skutok odsúdili a nemajú s ním nič spoločné. Ďakujeme za pochopenie.

Zranenému divákovi prajeme skoré uzdravenie.

Tittel verí v odhalenie vinníkov

Po tom, čo desať minút pred koncom nedeľňajšieho futbalového duelu 6. kola Corgoň ligy na bratislavských Pasienkoch medzi domácim Slovanom a hosťujúcim Ružomberkom (3:2) otriasol výbuch v sektore fanúšikov hosťujúceho mužstva, ktorý zranil troch ľudí, zaujala Únia ligových klubov (ÚLK) stanovisko.

"To, čo sa udialo v nedeľu na Pasienkoch, je veľmi smutné, poľutovaniahodné, nesmierne nás to mrzí. Takéto veci by sa rozhodne nemali stávať, odsudzujeme to. Veríme, že príslušné zložky policajného zboru vinníkov čo najskôr odhalia a tí budú následne aj patrične potrestaní. Zároveň chceme poškodeným zaželať čo najskoršie uzdravenie," citoval oficiálny web CL prezident ÚLK Dušana Tittela.


Oficiálne stanovisko MFK Ružomberok

Zápas ŠK Slovan Bratislava – MFK Ružomberok sa niesol v očakávaní šlágra 6. kola Corgoň ligy. Na tomto základe bola iniciatíva nášho fan klubu Concordia 1906 zúčastniť sa tohto zápasu, čo sme oficiálne oznámili dňa 15.08.2013 predstaviteľom klubu ŠK Slovan Bratislava. Všetky náležitosti súvisiace s prípravou našich fanúšikov boli konzultované aj dohodnuté s príslušnými zodpovednými funkcionármi obidvoch futbalových klubov, čoho dôkazom je emailová komunikácia.

Na zápase v sektore hostí sa nachádzalo cca 40 našich fanúšikov, ktorí sa správali veľmi slušne, svojim povzbudzovaním pomáhali nášmu tímu. V 81. minúte došlo k jednému z najzávažnejších incidentov v histórii Slovenskej futbalovej ligy. Viditeľne organizovaná skupina fanúšikov Slovana Bratislava vhodila do sektora fanúšikov MFK Ružomberok doposiaľ neidentifikovanú výbušninu so silným detonačným účinkom. Následkom tohto výbuchu došlo k zraneniam našich fanúšikov a k materiálnym škodám v sektore hostí. Skutok je o to závažnejší, že medzi zranenými bola aj matka s dvomi maloletými deťmi, ktoré sú momentálne spolu s ďalším fanúšikom hospitalizovaní v nemocnici na Kramároch.

Domnievame sa, že celkový postup riešenia danej situácie zo strany kompetentných osôb bol neadekvátny. Myslíme si, že na základe ohrozenia života, ktoré pri incidente nastalo, malo dôjsť k okamžitému ukončeniu zápasu. Ohrozenie ľudského života musí byť pre nás dôležitejšie ako samotné športové stretnutie. Na základe nášho stanoviska žiadame o dôsledné prešetrenie tohto brutálneho činu a prijatie účinných opatrení, aby v budúcnosti k podobným incidentom nedochádzalo.
 

Vyberte región